Boze geesten verjagen met carbid en een melkbus
Nu het afsteken van vuurwerk in de steden groot overlast oplevert van wegen vandalisme en geluidoverlast maakt het carbid schieten en opleving door. Op het platteland verjagen jongeren de boze geesten steeds vaker met harde knallen van carbidschieten. Het carbid schieten met melkbus is enorm populair aan het worden in het buitengebied van de dorpen. Daar is ruimte om een weitje of vrijliggend veld op te zoeken voor deze eindejaarstraditie. Veel meer dan een melkbus op een stevige standaard, wat brokken carbid en water is niet nodig. Behalve de kennis om te weten hoe het moet en hoe je het veilig kunt doen. Want ja, het knalt enorm en de deksel van een melkbus vliegt zomaar tientallen meters ver de lucht in. Zoek een terrein in het buitengebied op, om zo min mogelijk overlast voor omwonenden en hun huisdieren te zijn. Sommige gemeenten wijzen er zelf een geschikt terrein voor aan. Even melden en navraag doen op het gemeentehuis hoort bij een goede voorbereiding.
Ook tegen mollen in je tuin
Gebruik carbid ook gerust voor het verjagen van mollen uit je tuin. Want mollen verjagen carbid is diervriendelijk en verantwoord voor een gezond bodemleven. De mollen slaan op de vlucht als ze de geur van carbid in hun gang ruiken. Ze graven dieper of verplaatsen hun territorium. Zo kom je van de mollenoverlast af zonder dat je het diertje of de omgeving schade toebrengt.
Diervriendelijke manier van ongediertebestrijding
Met carbid kun je je eigen mollenvanger worden. Het vraagt geen bijzondere kennis of materialen. Zoek de mollengang op waar een actieve mol verblijf, strooi er carbid in en de geur die daarbij vrijkomt verjaagt het diertje. Voorlopig ben je verlost van hinderlijke molshopen en mollengangen die de planten beschadigt. Het carbid dat achterblijft is niet schadelijk voor de bodem, maar werkt als een meststof.