Datamanagement in de tuinbouw: 5 tips!
Datamanagement, het lijkt wel alsof we niet meer zonder kunnen. Keuzes maken op basis van door de jaren heen verzamelde data, dat is toch ideaal? Het wordt al in verschillende sectoren toegepast en ook in de tuinbouw begint datamanagement een opmars te maken. Of je nu aan glastuinbouw met behulp van verduisteringsdoeken of aluminium schermdoeken doet of een andere vormen van tuinbouw, datamanagement wordt steeds populairder!
Toch moet je er mee uitkijken, want achter de perfecte analyses, prachtige inzichten en snelle beslissingen, zit ook een hoop werk en punctualiteit. Het is belangrijk dat de data op de juiste manier geïnterpreteerd wordt, anders zou de oogst zomaar kunnen mislukken. In deze blog geven we tips om veelgemaakte fouten te voorkomen.
1. Noteer de juiste gegevens
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het noteren van de juiste gegevens is ontzettend belangrijk. Misschien dat je collega’s in de kassen gegevens noteren met een tablet of pen en papier? Zorg er in ieder geval voor dat dit zorgvuldig gebeurt en dat de notities leesbaar zijn. De volgende stap is het invoeren van de verzamelde gegevens op kantoor. Dit is erg foutgevoelig. Ook als de tablets automatisch synchroniseren, moet de correctheid en compleetheid van de ingevoerde data gecheckt worden. Conclusie: neem alleen correcte beslissingen op basis van correcte gegevens. Hierbij is het dubbel checken van de ingevoerde gegevens zeker geen overbodige luxe!
2. Kijk naar data op lange termijn
Vaak willen we snel beslissingen nemen. Maar, voor een goede beslissing op basis van de verzamelde data, is lange termijn planning ontzettend belangrijk. Het is te riskant om op basis van 1 jaar data verzameling, ingrijpende veranderingen door te voeren. Focus op de lange termijn en ga pas ingrijpende keuzes maken na enkele jaren van constante data verzameling.
3. Data verzamelen zonder doel
Bepaal welke data je echt nodig hebt en met welk doel. De kans is groot dat je anders het overzicht verliest en niet meer weet waar je precies mee bezig bent. Voorkom ruis door nutteloos verzamelde data te verzamelen en focus je op data waarmee je een specifiek doel voor ogen hebt.
4. Beheer data goed
Kies voor een goed systeem waar je de data kunt opslaan. Het zou zonde zijn als je al vijf jaar bezig bent met het verzamelen van data en dit door een kapotte laptop verloren gaat. Investeer tijd en geld in een goed systeem waar je je data veilig kunt bewaren.
5. Verkeerde conclusies
Correlatie is nog geen causatie. Trek niet te snel een conclusie en vergelijk geen data die niets met elkaar te maken hebben. Zo voorkom je misverstanden.